Seattle krijgt hoogste minimumloon
Seattle krijgt het hoogste minimumloon van de Verenigde Staten. De gemeenteraad van de stad ging gisteravond unaniem akkoord met de wijziging.

Uiteindelijk moet het minimumloon op 15 dollar per uur komen, zo'n 31.000 dollar per jaar. Het nieuwe loon wordt vanaf volgend jaar april gefaseerd ingevoerd, zodat bedrijven de kans krijgen de klap op te vangen. Kleine bedrijven krijgen daar bijvoorbeeld 7 jaar de tijd voor.

Tot nu toe had San Francisco het hoogste minimumloon van de VS: $10,74. Het minimumloon in Seattle lag op 9,32 dollar per uur.

Verkiezingsbelofte

Het hoge minimumloon van Seattle was een verkiezingsbelofte van de nieuwe burgemeester van de stad. Volgens hem was het oude loon bij lange na niet voldoende om het hoofd boven water te houden, omdat de stad duur is om in te leven.

Voorstanders van de verhoging hopen dat Seattle een voorbeeldfunctie voor de rest van de VS kan vervullen. President Obama pleit al langer voor een verhoging van het federale minimumloon van 7,25 naar 10,10 dollar, maar stuit daarbij op grote weerstand van de Republikeinen.

In Nederland is het minimumloon 9,52 euro per uur bij een werkweek van 36 uur. Dat is zo'n 13 dollar.

Lees op de website van NOS.nl (03/06/2014)

Reacties